fredag 28 november 2014

Vi lär oss mer om vårt matafvall

Femmorna fortsätter sitt hemkunskapsarbete om avfall och källsortering. Vi har vi haft besök av matavfallsrådgivarna och informatörer från Vivab (Vatten & Miljö i Väst)  Åsa, Birthe och Anna. Vår kommun, i likhet med många andra, har beslutat att börja samla in och ta tillvara vårt matavfall och ta hand om energin och näringen i det.




Det visade sig att vårt matavfall som vi samlar i papperspåsar skickas till Jönköping. Där gör man biogödsel och biogas till fordon av maten. Man kan alltså köra bil på gamla bananskal och andra matrester(om man har en gasbil förstås) - Tio mil kommet man på 1000 bananskal! Bakterier i en rötkammare tar hand om matresterna och då bildas gasen. Maten vi äter kommer då att ingår i ett kretslopp då lastbilar och bilar kan köra på biogas istället. På så sätt minskar vi på koldioxidutsläppen från fossila bränslen i atmosfären. Biogödseln kan spridas istället för konstgödsel på åkrarna.



Åsa och Birthe pratade också om maten vi köper. Var kommer den ifrån? Det finns ju både närproducerad mat och sådant som transporterats hit från andra länder. Sedan finns det ju en massa olika märkningar på mat  som Krav och Rättvisemärkt. Det har betydelse för miljön vad vi väljer att köpa. En annan viktig sak vi fick lära oss är att tänka på är hur vi kan  minska matsvinnet. Handla lagom mycket, förvara maten rätt, sänka temperaturen i kylskåpet, inte ta för mycket mat på tallriken och göra nya maträtter av matresterna är några sätt. Och så lärde vi oss att maten behöver inte vara dålig bara för att Bäst före datum gått ut. Man kan lukta och smak lite, om det känns bra är det okej att äta.

Vi avslutade vår lektion om vårt matavfall med att göra olika spännande experiment som de hade med sig.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar