onsdag 26 november 2014

Hem- och Konsumentkunskap i närmiljön

Årskurs fem har ägnat lite extra tid åt vårt avfall. Vi startade med att de runt skolan fick plocka olika sorters skräp (både utplacerat av oss och befintligt) som de därefter skulle placera längs en tidslinje. Hur lång tid tar det för ditt skräp att brytas ned -  några månader? hundra år? tusentals år? Efter genomgången insåg vi att det mesta vi slänger finns kvar långt efter vår egen livstid...


Nu är det ju tack och lov så att allt inte bara slängs rakt u t i naturen. Hur tas avfallet hand om i vår kommun? Dags för ett besök på vår återvinningsanläggning Sandladan. Den sköts av det kommunala bolaget Vivab. Vi har turligt nog cykelavstånd dit. Väl på plats tog Don emot oss och kunde guida oss runt.
 En viktig del är att ta hand om och sortera det farliga avfallet. Hit kommer mycket olika kemikalier och förpackningar. Vi fick veta att här ska man lämna inte bara kemikalier och färg, utan även till exempel nagellack, tändare och hårsprayer. Däremot vill de inte ha gamla mediciner och använda sprutor det ska lämnas till apoteket. Fast de ser till att ta hand om det som ändå kommer in på ett bra sätt.



Allt farligt avfall sorteras av utbildad personal.
Sedan hämtas det och tas om hand i särskilda anläggningar
Sorterat 
Vet ni vad man gör av trasigt porslin och keramik, tegelstenar och gamla toastolar? undrar Don . Jo av det gör man fyllnadsmaterial som man kan lägga under asfalten när man bygger vägar. Det är ju egentligen ett naturmaterial och då sparar man på resurserna av grus och sten i naturen. 
Idag är det en väldigt liten del av vårt avfall som inte tas om hand och återvinns. 
Det man inte kan ta hand om läggs på deponi. 


På Sandladan kan man välja att skänka till exempel möbler istället för att slänga dem. De tas då om hand och fräschas upp av Återbruket och kommer till ny användning.

Här lämnas lämnas trävirke som ska bli till flis och sedan värme i våra bostäder.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar