måndag 8 december 2014

Död ved i vår skog


För att en skog ska vara  riktigt levande behövs död ved. Det låter kanske konstigt, men i och på den döda veden lever en massa svampar, lavar, mossor och olika sorters insekter med flera. Fåglar som hackspettar letar larver och bygger bo där. Idag är det tyvärr ont om död ved i våra skogar.

En dag i höstas när vi var ute i vår skolskog gick vi på spaning... vi letade efter torrakor (ett dött träd som fortfarande står upp), stubbar, lågor (ett dött träd som ligger ned) och rishögar. Från kommunen hade vi fått fina skyltar att sätta upp som berättar varför det är bra med död ved och vem som kan bo i den.
Det visade sig att vår lilla skog faktiskt hade ganska många både torrakor och lågor.  Nu hoppas vi att alla som promenerar i vår skolskog får mer förståelse för varför man lämnat gamla döda träd i skogen. Även vi gillar våra döda träd. En stor ek som föll i en storm förra hösten har nu blivit en låga och en klätterplats.

En stubbe för en skylt

En torraka


En låga

fredag 5 december 2014

En blomstrande bildlektion


Vi har ju haft en lång varm höst så våra blomsterlådor har bjudit på en lång och rik blomning. Det har ju varit till glädje för många besökande humlor, bin och fjärilar. Det finns dock fler som kan ha nytta av all blomprakt. Årskurs 6 fick en dag i september i uppgift att leta upp grundfärgerna blått, rött och gult bland våra blommor. En annan del av uppgiften var att kunna samarbete. Eleverna jobbade två och två. När de hittat de tre färgerna skulle de teckna av blommorna, färglägga dem med vattenfärg samt om möjligt även artbestämma blomman. Efteråt blandades grön färg till som bakgrund. Pollinering är en så kallad ekosystemtjänst, men det finns också det man kallar kulturella ekosystemtjänster. Där naturen ger oss kunskap, inspiration, skönhetsupplevelser. Det kan vara inom konst, musik, litteratur och friluftsliv.






måndag 1 december 2014

Vi städar vår blomsteräng

Våra duktiga sexåringar har verkligen tagit sig an vår blomsteräng. De har skördat och rensat fröer av klätt, blåklint och vallmo. De tillverkade egna frökuvert av gamla tapetprover och lyckades få ihop ett trettiotal kuvert. Fröerna såldes på skolans Öppet hus dag en lördag i november.  I vår hoppas vi att det får spira blommor i trädgårdarna till glädje för humlor, fjärilar och människor.
I förra veckan var det dags att rensa undan de kvarstående vissna blomställningarna, och inte minst att dra upp de aspskott som skjutit upp mitt i ängen. Dessutom hade där hamnat en hel del skräp som vi också plockade bort. Löven får ligga kvar som ett skyddande täcke tills våren kommer.

Aspskotten sitter hårt

Ivriga arbetsmyror

Ängen redo för vintervila