torsdag 16 januari 2014

Giftutsläpp i sjön

Vid vårt besök från Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen fick vi lära oss att vara rädda om vårt dricksvatten. Det är viktigt att inte använda starka kemikalier och gifter som så småningom kan hamna i vårt eget dricksvatten. Det är ju det där med att ingenting försvinner och allt sprider sig  - förr eller senare. Hur kan man illustrera det i ett experiment med elever i åk 1 och 2?
Vi hittade på en liten saga som ledde fram till experimentet med vad som kan hända om t.ex. ett starkt rengöringsmedel hamnar i en sjö. Eleverna fick genomföra det gruppvis tillsammans med en vuxen person. Efteråt reflekterar vi tillsammans. Hur fungerar det i naturen? Hur kan det påverka växter och djur? Hur kan det påverka mig? Vad kan du och jag göra?

Vi sammanfattade sagan och experimentet tillsammans med barnen.
Därefter fick de illustrera sin tankar i bild.

 Vi diskuterar vad vi tror kommer att hända
 när vi släpper ut vårt "giftiga" vatten i vår låtsassjö.

Vi fascineras över hur det varma karamellfärgade
 "giftvattnet" sprider sig i "sjön".


Giftet sprider sig långsamt i sjön och till slut
 är hela sjön svagt rosa, men försvann gjorde det inte.

Vi berättar att det finns miljömärkta rengöringsmedel som inte är lika skadliga för miljön. Dags att kolla om skolans rengöringsprodukter har någon av de tre miljömärkena Svanen, Bra Miljöval eller EU-blomman. Nja, det blev faktiskt lite bakläxa. Barnen avslöjade att bland annat att diskmaskinstabletterna inte hade någon miljömärkning. Vi avslutar lektionen med en film om Latrino och hans vänner.

Tvåorna skriver sin egen text. Här ett par exempel på reflektioner;
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar