måndag 16 juni 2014

En skolresa i HUTandaNär femmorna skulle åka på skolresa var resmålen en förlängning av det arbete vi gjort kring ån Ätran och hållbar utveckling. Vi följde Ätran uppströms och vårt första mål blev August Bondessons barndomshem "Fågelboet" i Vessigebro. Vår guide var Kristina Brixson, som arbetar på Hallands kulturhistoriska museum.  Vi talade om uppväxtförhållande, yrkesval, att vara kändis på 1800-talet, att förlora nästan alla sina syskon när man själv är barn. Det blev reflektioner över vilka förutsättningar människorna levde under förr och  på hur vi lever idag.Nästa stopp blev  "Döda fallet" vid Yngeredsforsen. Förutom en god lunch blev det industrihistoria och ett tydligt bevis på hur vattenkraft påverkar naturen. Här kan inga av Ätrans laxar vandra upp. De får simma upp för att leka i biflödet Högvadsån redan när de når kraftverket vid Ätrafors.
I de små vattensamlingarna som bildats nedanför dammvallen vid döda fallet finner en rödlistad art en fristad, den större vattensalamandern. Den är inte så vanlig som den mindre vattensalamandern. Den vill ha lövskog med mycket död ved och småvatten i närheten. Sådana miljöer är det inte så gott om idag.Vi lyckades inte fånga den större vattensalamandern, men väl den mindre som också finns här.


Nästa mål handlade om ett annat energislag än vattenkraft- nämligen vind. Vi hade förberett oss i skolan med en lektion om vindkraft. Tittat på en del filmer. Talar om dess för och nackdelar. Hur de fungerar med mera. Nu var det dags att titta på ett kraftverk i verkligheten. Nästan hundra meter upp i luften sitter rotorbladen som har en diameter på 103 m. Tio sådana kraftverk ska kunna försörja cirka 3500 villor med el.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar