För ett tag sedan fick våra yngre elever fundera kring vad vi använder vatten till och hur mycket vatten vi behöver varje dag här i Sverige. Det blev en ganska mäktig syn när vi till slut radat upp 18 st tioliters hinkar fyllda med vatten på skolgården. Efter lite matematik kom vi fram till att; för att duscha, diska, dricka, laga mat, gå på toa m.m behöver vi cirka 180 liter per person och dag. Så här ser det ju dock inte ut överallt i världen.
Dagens innan hade vi sett en film från Uganda. Där får man gå långt för att hämta sitt vatten. Oftast är det barnen uppgift. Att behöva gå några kilometer för att hämta tio liter vatten är inte ovanligt. Dessutom är kanske inte vattnet särskilt rent.
Vi beslutar oss för att prova att bära en tiolitershink med vatten. Hur långt orkar vi bära? Runt skolgården? Med liv och lust kastar eleverna sig över uppgiften. De får en hink per två elever och provar att både bära själva och tillsammans.
Väl tillbaka efter ett varv runt skolgården kunde de konstatera att det var tungt och att de spillde en hel del vatten. Tillsammans reflekterar vi över hur det skulle vara att bära flera kilometer - vi skulle nog inte orka. Och inte skulle vi haft råd att spilla ut så mycket vatten.
Vad skulle vi använda vattnet till om vi bara fick tio liter på en dag? Och tänk om vi skulle behöva bära hem vårt vatten varje dag - 180 liter per person, skulle ens dagen räcka till?